Higijena Uha


Stvaranje i čišćenje uha od cerumena prirodan je proces. Zdrava količina ušnog voska štiti uho od trauma i infekcija, mirisom odbija kukce i pretpostavlja se da djeluje kao baktericid.

Međutim, višak ušnog voska može uzrokovati neugodne simptome, a ponekad i ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su gubitak sluha i bol u ušima. Zato je potrebno brinuti se o uhu i pravilno ga čistiti.


Postoji nekoliko metoda čišćenja uha od cerumena. Dvije najčešće metode su čišćenje uha bebi štapićima, koji se mogu kupiti u svakom supermarketu, i ispiranje uha vodom pod pritiskom u ambulanti.

Čišćenje uha sa bebi štapićima ne samo da nije efikasno, nego i može imati katastrofalne posljedici za Vaše zdravlje. Mnogi liječnici upozoravaju o opasnostima ove metode, koja može ozbiljno oštetiti bubnjić i uzrokovati pogoršanje sluha, koje u nekim slučajevima može biti i trajno.

Također, upotreba bebi štapića ne pomaže u čišćenju ušnog voska. Naprotiv, tako se vosak samo potiskuje dublje u ušne kanale. Ovo je dobar način da se dobije glavobolja, zujanje u ušima, nedostatak ravnoteže te začepljenje uha.

Ispiranje uha sa vodom pod pritiskom može biti učinkovito, ali je u većini slučajeva vrlo neugodno, čak i bolno, te može uzrokovati ranice i gljivične infekcije. Napuknuće bubnjića, kao i upala uha nerijetko su popratne pojave ove metode.

Bio Hopi svijeće su prirodan i bezopasan način čišćenja uha. Ova metoda čišćenja uha je bezbolna, ugodna i opuštajuća, a pomaže ne samo kod čišćenja uha od cerumena, nego i kod brojnih problema uha, grla i nosa.