Kratka Povijest Bio Hopi Svijeća

Čišćenje uha sa Bio Hopi svijećama je prirodna terapija, koju ljudi koriste već tisućljećima.

Drevni Egipćani su koristili papirus smotan u obliku tuljca ili tuljaste posude napravljene od gline sa spiralnim urezom, koji bi vodio dim spiralno u uho. Američki Indijanci su koristili trsku, koja je rasla na obalama rijeka, i ljuske od kukuruza, koje bi močili u vosak.

U drevna vremena, Grci višeg staleža rabili su ovu metodu da bi stimulirali mentalnu aktivnost. U Evropi su pronađene pećinske slike koje svjedoče o tome, da je ova metoda bila proširena i tamo. Već stotine godina liječnici Tajlanda, Kine, Indije i Filipina redovito koriste Hopi svijeće kao dio svoje liječničke prakse.

Iz dnevnika Afričkih robova jasno se vidi da je ova metoda bila proširena na Afričkom kontinentu. U drevnim kulturama Maja i Azteka također su koristili Hopi svijeće u terapeutske i ritualne svrhe.

I dan danas, u mnogim regijama Europe ova praksa se smatra sastavnim dijelom narodne medicine.

Tokom vremena, mnogi materijali su se koristili za izradu svijeća: od gline ili keramike do trske, lišća, papirusa, čak i novina. Danas se svijeće izrađuju od prirodne pamučne ili lanene tkanine i pčelinjeg voska, ponekad parafina. Neki proizvođači dodaju u vosak biljne ekstrakte. Razlika u materijalu i vosku utječe na proces izgaranja svijeće i efikasnost tretmana.